Ons onderwijs

Het Montessori Lyceum Gooise Meren is een unieke school. Wij zijn de enige school in de gemeente Gooise Meren met mavo, havo, atheneum én gymnasium. Maar dat is niet het enige. Wij zijn ook de eerste Montessorischool voor voortgezet onderwijs in de regio Gooi en Vechtstreek. En daar zijn wij enorm trots op! Hieronder vind je vijf kenmerken die ons onderwijs anders maken.

Hoofd hart en handen

Bij ons leer je met je hoofd, je hart én je handen. Hoofd staat voor kennis. Het is belangrijk om bepaalde kennis te hebben om je te redden in de samenleving en in de opleiding die je gaat volgen na het voortgezet onderwijs. Hart staat voor de manier waarop we op school met elkaar omgaan: met respect. De handen staan voor de manier waarop je les krijgt. We denken dat je het beste leert als je elke les actief bezig bent met de lesstof.

De lestijd is van jou

Op het Montessori Lyceum is de lestijd van jou. Je hebt een aantal taken die je af moet ronden, maar hoe snel je dat doet en op welke manier, is aan jou. Elk semester krijg je een takenboekje. Hierin staan je taken per vak. Daarnaast heb je elke dag één lesuur waarin je zelf bepaalt naar welk vak je gaat. Bijvoorbeeld omdat je iets nog niet begrijpt óf omdat je ergens meer van wil weten. Dit noemen we keuzewerktijd. Samen met je mentor en je docenten bekijk je wekelijks of je goede keuzes maakt. Op deze manier word je steeds zelfstandiger.

Je krijgt geen huiswerk. Van maandag tot en met donderdag hebben we na het laatste lesuur een begeleidingsuur. Je kunt dan onder begeleiding werken aan je taken. Hier mag je naartoe, maar dat hoeft niet. Als je naar de begeleidingsuren gaat, hoef je thuis meestal niet veel meer te doen.

Samenhang

Wij vinden het belangrijk dat je een brede kijk op de wereld ontwikkelt, dat je ziet hoe bepaalde dingen met elkaar samenhangen. Dat doen we bijvoorbeeld bij het vak mens en maatschappij. Hierin leer je over de mens, de omgeving van de mens en hoe die met elkaar verweven zijn. Zo leer je nadenken over het heden, het verleden en de toekomst.

Binnen en buiten

Leren doe je niet alleen in klaslokalen, maar ook buiten. Daarom zullen we je tijdens de Vlamweken meenemen op excursies om je meer over de vakken te leren of je te laten ervaren wat je met jouw kennis in de praktijk kan en wat je daarmee kan betekenen voor jouw omgeving.

Sociaal leren

Weet je dat je meer leert als je samen leert? Dat noemde Maria Montessori ‘sociaal leren.’ Daarom werk je bij elk vak aan groepsopdrachten. Dat is dus niet alleen heel gezellig maar ook ontzettend leerzaam! Samen maken we morgen mooier!