FAQ

Je vindt hier de antwoorden op alle veelgestelde vragen over het Montessori Lyceum. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar info@mlgm.nl.

Jazeker! Iedereen is bij ons welkom. Je motivatie om te leren het zelf te doen is het belangrijkste.

Ja en nee. Je docent bepaalt wat er op het programma staat. Hij of zij begeleidt je: zo kan je het aanpakken. Maar jij bepaalt wanneer en in welk tempo je het doet en hoe je de stof verwerkt.

De eerste twee of drie jaar ga je op kamp, in het vierde jaar (mavoleerlingen in het derde jaar) maak je een buitenlandse reis. Elk jaar is er een reisweek, dus ieder jaar gebeurt er wel iets!

Het is vooral belangrijk dat je het fijn vindt om zelf keuzes te maken over hoe je je werktijd indeelt. Als je liever hebt dat de docent je stuurt, is ander onderwijs misschien beter voor je. Wij denken dat (bijna) iedereen het goed kan doen op onze school.

In principe kan je al je werk doen tijdens de lessen, in de keuzewerktijd en tijdens de verlengde schooldag. In de hogere jaren kan het zo zijn dat deze momenten niet genoeg zijn en dat je thuis nog iets moet doen om al je taken af te krijgen.

Het is ons plan klassen te maken van maximaal 25 leerlingen.

Jazeker! Alle scholen in Nederland moeten met hun lessen dezelfde kerndoelen en eindtermen halen, dus ook de Montessorischolen.

Per periode krijg je per vak een cijfer. Dit cijfer kan gebaseerd zijn op een schriftelijke toets, een praktische opdracht of hoe je in de lessen hebt gewerkt. Daarnaast wordt je voortgang bijgehouden in het takenboekje. Zo hebben we goed zicht op wat je al kan en wat je nog moet leren.

We zijn in schooljaar 2022-2023 gestart met het eerste leerjaar in ons gebouw op de Schout 1A in Naarden. In schooljaar 2025-2026 nemen we onze intrek in het gebouw aan de ‘s-Gravelandseweg 38 in Bussum, waar nu het Willem de Zwijger College en de Vitusmavo zijn. Daar brengen we in ieder geval een aantal jaar door. In die tijd maken we samen met de gemeente de keuze voor een nieuw schoolgebouw in Bussum of vernieuwing van het gebouw aan de ‘s-Gravelandseweg.

Je kan in de brugperiode op verschillende niveaus werken. Bijvoorbeeld Engels op mavo-niveau en wiskunde op havo-niveau. Omdat we een langere brugperiode hebben, kunnen we zo uitzoeken op welk niveau jij het beste op je plek bent. 

Al jouw docenten zijn opgeleid tot Montessoridocent, naast hun bevoegdheid voor hun eigen vak. Sommige docenten geven ook nog les op bijvoorbeeld de Vitusmavo of het Willem de Zwijger College.

Naast je mentor en je wekelijks contactmoment met je mentor is er ook ruimte voor extra begeleiding. Bijvoorbeeld bij dyslexie of dyscalculie of hoogbegaafdheid. Daarnaast hebben we ook persoonlijk begeleiders voor kinderen met AD(H)D die dit nodig hebben. Kijk op de pagina over passend onderwijs voor een overzicht van alle begeleiding.

Op het Montessori Lyceum Gooise Meren werken we veel met een laptop. Naast gewone boeken is het lesmateriaal is voor een deel digitaal. Opdrachten, presentaties en werkstukken maken leerlingen ook op de laptop. Daarnaast is het heel handig om bronnen te raadplegen en informatie te vinden. Daarom heeft iedere leerling een eigen laptop nodig. Op onze website vind je meer informatie over hoe je een laptop kunt aanschaffen en waaraan de laptop moet voldoen.